Bestuursvoorzitter draagt hamer over

Redactie Logo_Wittenberg_favicon
Door Redactie

“Samen plannen uitdenken en uitvoeren met de gemeenschap op het oog, zodat die nog meer tot bloei kan komen”

‘Je wilt dat iedereen zich gehoord voelt’

Elk jaar kiezen de bewoners van de leefgemeenschap een leefgemeenschapsbestuur. Afgelopen voorjaar werd er gestemd voor het komende jaar en begin juli was de officiële wisseling van de wacht. Oud-voorzitter Tamara Vlastuin (25) droeg de hamer over aan Debora Molenaar (28).

“Iedere bewoner is verkiesbaar”, legt Tamara uit. Je mag een plek op de kieslijst weigeren, “maar moet daarvoor wel een goede reden hebben.” Toen ze zelf twee jaar geleden gekozen werd als voorzitter van het leefgemeenschapsbestuur, was ze net begonnen met een studie Liberal Arts & Sciences aan de universiteit van Utrecht. “Ik heb wel even getwijfeld”, geeft ze toe. “Maar daarna dacht ik: ‘als de leefgemeenschap zoveel vertrouwen in me heeft, dan moet ik dat serieus nemen en gaan we het gewoon laten werken.” Na dat eerste bestuursjaar, besloot Tamara nog een jaar als voorzitter aan te blijven.

Commitment
Ze heeft de afgelopen twee jaar als heel waardevol ervaren. “Het is mooi om te zien dat wat je als bestuur voor de leefgemeenschap hebt ‘bedacht’ ook werkelijkheid is geworden”, zegt Tamara. Ze doelt onder meer op de betrokkenheid van de leefgemeenschappers. “We hebben de afgelopen twee jaar ingezet op commitment. Aanwezigheid bij de getijdengebeden, deelnemen aan commissies, jezelf echt laten zien. Nu zie je dat het de standaard is geworden voor alle bewoners en dat het de gemeenschap goed doet.” Ze heeft veel geleerd van haar rol als voorzitter. “Honderd mensen, honderd meningen en verschillende karakters. Je wilt dat iedereen zich gehoord voelt en moet ervoor waken niet vooral te luisteren naar wie het hardst roept. Dat was wel de grootste les.”

‘De taak’
Het ‘kost’ een bestuurslid zo’n vijf uur per week, inclusief de wekelijkse vergadering. “Ieder bestuurslid heeft zijn of haar eigen rol. Ledenzaken bijvoorbeeld, algemeen, maar ook iemand die de verschillende commissies coördineert. Als voorzitter leid je de vergaderingen en ben je representant voor de leefgemeenschap naar de andere onderdelen van de Wittenberg, zoals onderwijs”, leggen Tamara en Debora uit.

Met volle overtuiging
Debora nam begin juli de voorzittershamer over. Ze had niet verwacht zo snel al te worden gekozen. “Ik woon hier in augustus pas een jaar.” Ook zij heeft even getwijfeld. “Ik werk 32 uur als programmamedewerker bij World Vision en ben regelmatig in het buitenland. Er blijft niet zoveel vrije tijd over. Dus ‘ja’ zeggen tegen het voorzitterschap, betekent ‘nee’ tegen veel andere dingen.” Toch heeft ze met volle overtuiging het voorzitterschap op zich genomen. “Ik zie er naar uit om in deze taak bij te dragen aan de leefgemeenschap en de Wittenberg als geheel.”

Debora ziet ernaar uit intensief met het bestuur op te trekken. “Om plannen te bedenken en uit te voeren. Met als doel de leefgemeenschap nog meer tot bloei te laten komen. Het zal soms best een uitdaging worden, vooral in de tijdsinvestering, maar ik heb veel zin in het komende jaar.”

Lees ook